Čokoládové mámení
6. 6. – 30. 8. 2012 Zámecká komora
vernisáž výstavy 5. června 2012 v 16:30 hodin
Na vernisáži vystoupí učitelé Základní umělecké školy Vyškov.
Výstava Čokoládové mámení návštěvníky provede počátky čokolády u Olmeků a Mayů, kteří vařili hořkou tekutinu z kakaových bobů. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl. Pro Aztéky byla čokoláda oblíbeným nápojem a údajně i zdrojem duchovní moudrosti. Do Evropy se čokoláda dostala díky objevným cestám španělských mořeplavců.
Přiblížíme Vám celý postup výroby čokolády od pěstování kakaových bobů, sušení, pražení a dalších fází její přípravy. Budete mít možnost dovědět se mnoho informací o účincích bílé i tmavé čokolády.
Představíme rovněž historii čokolády v českých zemích, první továrny a cukrárny, kde se čokoláda vyráběla a prodávala.
Část výstavy bude věnována cukrárně Janský ve Vyškově. Od roku 1991 převzala rodina Janských provozovnu nazpět a postupně obnovuje sortiment cukrářských výrobků dle původních jedinečných receptur. Specialitou pro cukrárnu Janský bývaly čokoládové dezertní bonbony.